2022 YKS Değerlendirmesi

 2022 YKS Değerlendirmesi

2022 YKS Değerlendirmesi

Bu yazıdaki değerlendirme kolay-zor tanımlamasından ziyade, sınav anındaki psikolojik süreçler ve stratejiler üzerine olacaktır.

yks

yks

2022 YKS önceki yıllardaki sınavlara kolaylık ve zorluk açısından benzerlik ya da farklılık gösterebilir. Ama bütün sınavlarda olduğu gibi kaygı yönetimi, dikkat yönetimi, motivasyon yönetimi ve stratejik düşünme teknikleri açısından baktığımızda bu seneki sınavda da bunlara ihtiyaç vardı.

Yani kaygısını yönetebilen, soruları atlayabilen ve bunlardan önce sınava kadar okuma anlama kalitesini artıran öğrenciler bu sınavdan karlı çıktı.

Sınav anında öncelikli olarak hazırlık süresi boyunca öğrendiğiniz bilgilere ve çözdüğünüz testlere ihtiyaç yoktur. Sınav anında öncelik rahatlık, sakinliği koruyabilme, işlemleme hızı, akışı bozmama, dikkat yönetimi ve soruları atlamak için anlık karar alma becerisidir.

2022 YKS’  ye baktığımızda öğrencilerin çoğu – benim sınava hazırladığım öğrencilerimin çoğu hariç- TÜRKÇE testinde çok vakit kaybedip matematiğe yeterli süreyi ayıramadılar. Yani sınav anında zaman yönetimini yapamadılar. Bundan dolayı ”türkçede çok vakit kaybettik” gibi değerlenmeler yapıldı.

SINAV BİR KEZ DAHA SADECE BİLGİYİ ÖLÇMEDİ. PEKİ NEYİ ÖLÇTÜ;

  1. Kaygı yönetimi becerisi,
  2. Anlık karar alma becerisi,
  3. Risk alma becerisi
  4. Zaman yönetimi becerisi,
  5. Dikkat yönetimi becerisi,
  6. Stratejik düşünce becerisi,
  7. Motivasyon yönetimi,
  8. Özgüven yönetimi.
  9. Baskı altında çalışma becerisi,
  10. Performans yönetimi
  11. Anlama – İlişki Kurma Becerisi
  12. İşlemleme hızı
  13. Bilgiyi kullanma becerisi gibi bir çok özelliği ölçtü. Bunlardan ilk 10 madde sınav anında psikolojik süreçleri yönetme becerisi, 11. madde Kitap okuma seviyesi, 12. madde soru çözme hızı (egzersizle gelişir), 13. ve son madde ise öğrenilen bilgilerle ile alakalıdır.

Tekrar edelim. Sınav önce rahatlık, sakinlik ve yönetim becerileri sonra bilgi kapasitesi gelir.  Sınav anında var olan bilgiyi psikolojik süreçleri etkin bir şekilde kullanmadan hafızan geri çağıramıyoruz.

Buradan hareketle 2023 YKS’ ye hazırlanacak öğrenciler bilgilerini artırma yanında stratejik düşünce becerileri, kaygı yönetimi becerileri ve okuma-anlama becerilerini geliştirme becerileriyle birlikte sınava hazırlanmaları gerekiyor. Bu hazırlık çalışmaları sınava yaklaştığında değil şimdiden yapılmalı. Çünkü sınav yaklaştığında üstte sıraladığım maddelerin hepsini halledemiyoruz. Onun için şimdiden durum analizi yapıp sağlam adımlarla sınava hazırlanmak gerekiyor. Gerektiğinde yardım almak gerekiyor.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın