Üniversite Tercihleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Üniversite Tercihleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Tercihleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite için yanlış tercih, yanlış kararlar hayatınızın yönünü olumsuz anlamda değiştirebilir. Tercihleri yaparken duygusallıktan uzak mantıksal süreçleri göz ününde bulundurarak tercih yapmalısınız.üniversite

Seçeceğiniz Mesleği Belirleyin

Son zamanlarda sosyal medyada , ” artık ülkemizde üniversite okumanın bir önemi yok, fırsatları çok olan şehirleri tercih edin.” gibi paylaşımlar görüyorum. Bunu yanlış buluyorum. Gideceğiniz şehrin fırsatları tabi ki önemli ama, siz yeteneklerinize, ilgilerinize ve değerlerinize uygun bir meslek seçmediğiniz ve sadece ŞEHİR için bir yere gittiğinizde beklentileriniz karşılanmayabilir. İlginiz olmayan bir  mesleği zorla okumaya çalışabilir veya bitirebilirsiniz.  Ama yapmayabilirsiniz. Sonuçta seçeceğiniz meslekle uzun yıllar birlikte yaşayacaksınız. Eğer bir değişiklik yapmazsanız.

Üniversite İçin İyi Bir Araştırma Yapın

Mesleğinizi seçtiniz, her şey kafanızda net diyelim. Sırada gitmek istediğiniz üniversiteyi iyi araştırmanız gerekiyor. Üniversite size ne gibi olanaklar sunuyor. Erasmus gibi öğrenci değişim olanakları nasıldır? Okurken staj imkanları ve mezuniyette iş imkanları konusunda ne gibi yardımı oluyor? Sosyal anlamda size hitap eden yönleri nelerdir? Öğretim üyesi, laboratuvar vs. imkanları nelerdir? gibi bir çok soruya cevap bulmanız sizi rahatlatacaktır.

Gitmek İçin Gitmeyin

İsteğiniz meslek ve üniversite için yeterli puanı alamadıysanız, aklınızda olmayan bir bölüme gitmeyin. Ya da evden kaçmak için şehir dışına gitmeyin. Çünkü bu tarz seçimler gelecekte size olumsuz durumlar ortaya çıkarabiliyor. Bazen de geri dönüşü olmuyor.

Tercih Sıralamasını İyi Yapın Gerekirse Bir Uzmandan Yardım Alın

Yeterli puanı aldığı halde sıralama hatası yüzünden açıkta kalan, mezuna kalan bir öğrenci tanıyorum. Onun için tercih sıralaması önemlidir. Tercih sıralaması hem isteklerinize hem girdiğiniz sıralamaya göre yapılır. Uygun aralıkları belirleyip ona göre tercih yapmalısınız.  Tercih zamanı bu konuda uzman olmayan bir sürü kişi size tavsiyede bulunur. Hem bölüm konusunda hem de sıralama konusunda uzman olmayan kişilerden görüş almayın. Tercih süreci duygusal bir süreçtir. Öğrenci ve aileler yönlendirmeye açıktır. Yönlendirmeye göre değil istatistiki verilere göre sıralama yapmalısınız.

Son olarak; ne istediğiniz bilen ve yeterli sıralamayı almış öğrencinin tercihlerinde sorun çıkmıyor. Önemli olan ne istediğini bilmeyen bir de ailesi tarafından seçimine saygı duyulmayan öğrencilerin tercihleridir. BU tip tercihlerde çatışma yönetimi çok önemlidir. Bu durumda olan kişilerin mutlaka yardım almaları gerekiyor.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın