Öğrenci Bahaneleri

 Öğrenci Bahaneleri

  Öğrenci Bahaneleri

Sınava hazırlık sürecinde sizi en çok tökezleten şey bahaneleriniz olacaktır.

‘’Bugün canım sıkılıyor.’’öğrenci

‘’Hiç keyfim yok .’’

‘’Yapasım yok’’

‘’Bu sorular zor uğraşamam.’’

‘’Hocam ben 17:00 den sonra çalışamıyorum.’’

‘’Geometri sevmiyorum. ”

‘’Annem bana çalış dedi.’’

Öğrenciye çalış dersin. ‘’ Bana çalış deyince baskı altında hissediyorum’’ der. İki gün hiç bir şey söyleme ‘’ Benimle ilgilenmiyorsunuz’’ der. E napalım biz. Senin motivasyon  termostatına göre mi hareket  edeceğiz .  O zaman kendine gösterge tak görelim ona göre konuşalım.

Bu kadar insan, annen baban arkadaşların, okul öğretmenlerin,dershane öğretmenlerin, bakkal amca cümle alem seni motive etmeye çalışacak. Kırk takla atacak.  Sen de bahanelerle bu işi başaracağını mı düşünüyorsun. Bu insanların da motivasyonu var. Onlar robot değil ki. Bir de senden bir tane değil ki bir sürü var. Hangi biriyle uğraşsın millet.

O kadar anlat motive çalış bir de yarım dinleme ya da dinliyormuş gibi yapma huyları var. Ben askerdeyken öğle arasında bir şeyler yiyoruz. Bir tane asker çağırdım.  Bize kantinden 3 tane kola al dedim.  Asker gitti elinde meyve suyu. Oğlum bu ne?  ‘’ Komutanım ayran yokmuş, ben de meyve suyu aldım.’’ Hiç dinlememiş.  Öğrenci de aynı şekilde yarım dinliyor. Kendine göre mantık yürütüyor. Sınava hazırlık sürecinde bahaneye yer yoktur. Bilmiyorsan nasıl hazırlanacağını, o zaman tecrübeli kişilerden faydalanacaksın. Bu insanlar yüzlerce öğrenci görmüş. Nasıl çalışmış, nasıl başarmış yada başaramamış .

Mesela; bir öğrenciye ekim ayında, paragraf az çözüyorsun. İlerleyen günlerde bu konuda sorun yaşayacaksın. Netlerin düşük gelecek. Motivasyonun düşecek. Sonra telaşlı çalışacaksın olmayacak diyorum. Daha ne diyeyim. Yerine ben mi çözeyim. J  Bana, ‘’paragraf çözmekten hoşlanmıyorum. Bunaltı geliyor. Sevmiyorum. Onun yerine matematik çözüyorum’’ gibisinden bahaneler. Sonra ne oluyor. Mayıs ayı geliyor. Paragraf netleri istenilen seviyede değil. Bu sefer de diyor ki, ‘’ Hocam çok stresliyim, paragraf artmıyor. Olmuyor. Olmuyor. Kafayı yiyeceğim. Kazanamayacağım.’’ Ben sana baştan demiştim demek en çok sevdiğim cümlelerden biri. Ama yine iş bize düşüyor. Toparlamaya çalışıyoruz. Ama olduğu kadar.

Onun için öğrenci kardeşim, biraz değil çok fazla özeleştiri yapman lazım. Bir bu sınava hazırlık sorumluluk ister. Emek ister. Ben ne istiyorum? Ben niye bu yola girdim? Bu kadar insan niye benimle uğraşıyor? Bu kadar uğraşa ben davranışlarımla ve yaptıklarımla güzel bir yanıt verebiliyor muyum? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalış. Şu an içinden ‘’Hocam biz ne yapalım, sistem şöyle böyle’’ sesler geliyor gibi. Yapacak bir şey yok şu anki sınav sistemi böyle sen de buna göre hazırlık yapacaksın.

 

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın